Välj frekvensband för WiFi

Trådlösa nätverk använder olika frekvensband. Comviqs router stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz-bandet. Så här väljer du frekvensband för din router.

Trådlösa nätverk använder olika frekvensband. Alla trådlösa enheter (till exempel mobil och dator) och routrar har stöd för 2,4 GHz-bandet. Många moderna enheter och routrar stödjer också 5 GHz-bandet.

Välj rätt frekvens

Eftersom alla trådlösa enheter har stöd för 2,4 GHz-bandet är det mer trafikerat. Många routrar och enheter använder frekvensbandet samtidigt och det blir lättare störningar. Störningarna kan leda till lägre hastigheter, jämfört med 5 GHz-bandet.

5 GHz-bandet har en nyare trådlös standard. Den gör att det går att komma upp i högre hastigheter. I 5 GHz-bandet finns fler kanaler som skapar utrymme för fler nätverk inom samma område. Det gör att nätverken inte stör varandra på samma sätt som i 2,4 GHz-bandet.

Oftast har 2,4 GHz bättre räckvidd, medan 5 GHz ger högre hastigheter.

Koppla upp din enhet trådlöst

Första gången du kopplar upp din enhet mot ett trådlöst nätverk, kommer det finnas ett eller två nätverksnamn (SSID) i nätverksmenyn. Om din router och enhet har stöd för 5 GHz-bandet, kommer det ena nätverksnamnet att sluta med 5G och det andra vara utan 5G. Om din enhet eller router saknar stöd för 5 GHz-bandet, kommer du bara att se nätverket som inte har 5G i namnet.

Band steering

Comviqs WiFi-router har stöd för band steering. Det betyder att bara ett nätverksnamn visas, trots att det finns 2,4 GHz och 5 GHz-nät. Enheten väljer själv frekvensbandet som är bäst just för stunden. Om du inte vill använda den här funktionen kan den inaktiveras i routern.

Dela upp nätverkstrafiken

Dual-band kallas routrar som stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz. Dual-band låter dig dela upp nätverkstrafiken i hushållet beroende på användningsområde. När högre hastigheter krävs, som vid streaming av HD-filmer, kan nätverkstrafiken läggas på 5 GHz-bandet. Vanlig surf kan läggas på 2,4 GHz-bandet.

Den snabbaste och mest stabila uppkopplingen får du genom att använda nätverkskabel. Ju färre trådlösa enheter du använder, desto mindre störningar upplever du. Om du inte behöver använda en enhet trådlöst rekommenderar vi att du kopplar i en nätverkskabel. Det görs med fördel i spelkonsoler, skrivare och stationära datorer.

Karim sitter tillbakalutad i en stol utanför kiosken och kollar nöjt på sin mobil.

Håll koll på din surf

Inne på Mitt Konto kan du enkelt se hur mycket du har surfat och vad du har kvar.

Vanliga frågor

Med våra mobilabonnemang ringer, SMS:ar och MMS:ar du helt fritt inom Sverige. Det ingår även surf inom EU/EES beroende på vilket abonnemang du har valt.

Surf med 5G når hastigheter upp till 100 Mbit/s, det ingår i alla mobilabonnemang och allt du behöver är en mobil med stöd för 5G.

SIM-kortet skickas till din brevlåda. Det brukar ta 1-3 vardagar.

Om du har ett abonnemang som tillåter dig att ringa utomlands betalar du inget extra utöver din vanliga månadskostnad om du ringer inom EU/EES.

Om du befinner dig utomlands i övriga världen ringer du till en rörlig kostnad som läggs på din faktura i efterhand. Välj land ovanför på den här sidan för att se priser. Du kan också välja att köpa ett utlandspaket där utlandssamtal ingår. Har du abonnemanget GO behöver du ha +Saldo.

Om du har något av våra största abonnemang eller kontantkort så ingår fria samtalsminuter till utlandet. Läs mer här.

Med Resesurf surfar du till ett dagligt fast pris. Varje dag (kl 00:00 svensk tid) får du 1GB surf. Detta för endast 79 kr per dag.

Om du vill ändra abonnemang gör du det enkelt inne i Mitt Konto eller i appen. När du är inloggad klickar du på “Välj annat abonnemang” och byter till det abonnemang du vill ha.

Fakturan kommer till din mejl. I Mitt Konto eller appen kan du ändra till något annat betalsätt.

Om du har ett mobilabonnemang kan du aktivera vår tjänst Maxpris via Mitt Konto. Då kan du själv bestämma ett maxbelopp för vad ditt abonnemang får kosta varje månad. Du kan till exempel välja att det inte ska kosta mer än den vanliga månadsavgiften, men också sätta ett lite högre maxpris.

Ett bra sätt att skydda sig mot höga kostnader när du är utanför EU/EES är att använda våra Surfpaket. Med paketen får du billigast möjliga utlandssurf till ett fast pris. När surfen i paketet är slut väljer du själv om du vill köpa mer eller inte. Inom EU/EES ingår fri roaming för de flesta av våra abonnemang och kontantkort.

Här kan du läsa om kampanjer med tillbehör på köpet.