Välj frekvensband för WiFi

Trådlösa nätverk använder olika frekvensband. Alla trådlösa enheter (till exempel mobil och dator) och routrar har stöd för 2,4 GHz-bandet. Många moderna enheter och routrar stödjer också 5 GHz-bandet.

Välj rätt frekvens

Eftersom alla trådlösa enheter har stöd för 2,4 GHz-bandet är det mer trafikerat. Många routrar och enheter använder frekvensbandet samtidigt och det blir lättare störningar. Störningarna kan leda till lägre hastigheter, jämfört med 5 GHz-bandet.

5 GHz-bandet har en nyare trådlös standard. Den gör att det går att komma upp i högre hastigheter. I 5 GHz-bandet finns fler kanaler som skapar utrymme för fler nätverk inom samma område. Det gör att nätverken inte stör varandra på samma sätt som i 2,4 GHz-bandet.

Oftast har 2,4 GHz bättre räckvidd, medan 5 GHz ger högre hastigheter.

Koppla upp din enhet trådlöst

Första gången du kopplar upp din enhet mot ett trådlöst nätverk, kommer det finnas ett eller två nätverksnamn (SSID) i nätverksmenyn. Om din router och enhet har stöd för 5 GHz-bandet, kommer det ena nätverksnamnet att sluta med 5G och det andra vara utan 5G. Om din enhet eller router saknar stöd för 5 GHz-bandet, kommer du bara att se nätverket som inte har 5G i namnet.

Band steering

Comviqs WiFi-router har stöd för band steering. Det betyder att bara ett nätverksnamn visas, trots att det finns 2,4 GHz och 5 GHz-nät. Enheten väljer själv frekvensbandet som är bäst just för stunden. Om du inte vill använda den här funktionen kan den inaktiveras i routern.

Dela upp nätverkstrafiken

Dual-band kallas routrar som stödjer både 2,4 GHz och 5 GHz. Dual-band låter dig dela upp nätverkstrafiken i hushållet beroende på användningsområde. När högre hastigheter krävs, som vid streaming av HD-filmer, kan nätverkstrafiken läggas på 5 GHz-bandet. Vanlig surf kan läggas på 2,4 GHz-bandet.

Den snabbaste och mest stabila uppkopplingen får du genom att använda nätverkskabel. Ju färre trådlösa enheter du använder, desto mindre störningar upplever du. Om du inte behöver använda en enhet trådlöst rekommenderar vi att du kopplar i en nätverkskabel. Det görs med fördel i spelkonsoler, skrivare och stationära datorer.

Ladda ner vår app!

Du vet väl om att du kan göra det mesta i vår app?

Betala dina fakturor, tanka på ditt kontantkort och mycket mer.