1. Hem
  2. 5g

5G

Surfa blixtsnabbt i Comviqs 5G-nät.

5G Mobiler

5G-mobiler

De flesta nya mobiler som lanseras på marknaden är 5G-redo och här på Comviq har vi en massa populära modeller och varumärken att välja mellan.

5G-redo mobiler

Vad är 5G och när kommer det?

5G är namnet på det nya supersnabba mobilnätet som lanserades i Sverige under 2020 och som nu även finns hos Comviq.

För privatpersoner kommer 5G innebära många förbättringar, som till exempel snabbare uppkoppling av mobila enheter och mindre fördröjning när man till exempel spelar online-spel eller streamar film.

5G när kommer det
5G Comviq

5G hos Comviq

Som kund hos Comviq kan du njuta av vårt supersnabba 5G-nät (maxhastigheten är hela 100 Mbit/s) om du har ett mobilabonnemang med 30 GB eller större. För studenter och seniorer behöver du ha ett mobilabonnemang med minst 50 GB för att surfa i vårt 5G-nät.

Se mobilabonnemang

5G i Sverige

5G lanserades i Sverige under 2020 och det byggs hela tiden ut. Det kommer troligen dröja några år innan 5G-nätet är helt utbyggt och når alla i Sverige. Vill du se om du kan surfa med 5G-nätet där du bor så kolla gärna in vår täckningskarta.

Täckningskarta
5G Sverige
5G-teknik

5G-teknik

Med 5G går det snabbare att både koppla upp sig och surfa med mobilen. Den snabbare, och stabilare, upplevelsen beror bland annat på att 5G-tekniken kan hantera många fler enheter som är uppkopplade samtidigt.

En annan fördel med 5G är att tekniken är mycket säkrare än 4G. De snabbare hastigheterna kommer till exempel göra det lättare att installera mjukvara och säkerhetslösningar.

Är 5G farligt?

Att det är mycket som är positivt med 5G är tydligt men det finns även vissa som påstår att 5G skulle vara skadligt för hälsan. Anledningen skulle vara att det byggs fler sändare i närheten av människor och att man tror att 5G skulle arbeta på högre frekvenser - vilket i sin tur skulle vara skadligt.

Det finns däremot ingen anledning att vara orolig. Allting kontrolleras noga av Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten och 5G kommer att ligga på samma radiofrekvens som 4G, alltså 3,5 GHz.

5G Farligt