Karim på skyboard

5G

Upplev ett stabilare, snabbare och säkrare mobilnät. Skaffa ett 5G-abonnemang och surfa i framtidens nät.

Vad är 5G och när kommer det?

5G är namnet på det nya supersnabba mobilnätet som lanserades i Sverige under 2020. Och som nu även finns hos Comviq. För privatpersoner kommer 5G innebära många förbättringar, som till exempel snabbare uppkoppling av mobila enheter och mindre fördröjning när man till exempel spelar online-spel eller streamar film.
Karim sitter tillbakalutad i en stol utanför kiosken och kollar nöjt på sin mobil.

Våra 5G-mobiler

De flesta nya mobiler som lanseras på marknaden är 5G-redo och här på Comviq har vi en massa populära modeller och varumärken att välja mellan.

5G i Sverige

5G lanserades i Sverige under 2020 och det byggs hela tiden ut. Det kommer troligen dröja några år innan 5G-nätet är helt utbyggt och når alla i Sverige. Vill du se om du kan surfa med 5G-nätet där du bor så kolla gärna in vår täckningskarta.
Karim surfar på sanddynorna.

5G-hastighet

Med 5G går det snabbare att både koppla upp sig och surfa med mobilen. Den snabbare och även stabilare upplevelsen beror bland annat på att 5G-tekniken kan hantera många fler enheter som är uppkopplade samtidigt. Hos oss ingår 5G i alla våra mobilabonnemang. Surfa snabbt i hastigheter upp till hela 100 Mbit/s. För att kunna surfa med 5G behöver din mobil ha stöd för det. Du ser vilket nät du surfar i högst upp i hörnet på din mobil. Där kan det till exempel stå 5G, 4G eller vara en wifisymbol. Om du är osäker på om din mobil har stöd för 5G kan du kontakta tillverkaren.

Är 5G farligt?

Att det är mycket som är positivt med 5G är tydligt men det finns även vissa som påstår att 5G skulle vara skadligt för hälsan. Anledningen skulle vara att det byggs fler sändare i närheten av människor och att man tror att 5G skulle arbeta på högre frekvenser - vilket i sin tur skulle vara skadligt. Det finns däremot ingen anledning att vara orolig. Allting kontrolleras noga av Svenska Strålsäkerhetsmyndigheten och 5G kommer att ligga på samma radiofrekvens som 4G, alltså 3,5 GHz.