Rätt utrustning för ditt bredband

Hur snabbt du kan surfa beror på flera olika saker. Vilken router du har, vilken enhet (till exempel mobil eller dator) du använder och vilken bredbandshastighet du köpt påverkar hastigheten. Enheterna behöver uppfylla vissa krav för att kunna använda hela bredbandets kapacitet. De allra högsta surfhastigheterna når du genom att använda nätverkskabel.

Kontrollera routerns standard

Vår router Wifi Hub L2 har Wifi-standarden Wi-Fi 6 (802.11ax). Med den kan du surfa riktigt snabbt trådlöst. Hur snabbt beror bland annat på vilken enhet du använder. Din enhet måste stödja ac-standarden för att uppnå de högsta hastigheterna. Om enheten uppfyller ac-standarden bör du kunna surfa trådlöst i åtminstone 200–300 Mbit/s. Om du köpt Comviqs router kan du läsa mer om den när du loggar in på Mitt Konto. Du kan även använda en annan router. I dess manual kan du se vilken standard som stöds.

Hur snabbt kan jag surfa på min dator?

Hur snabbt du kan surfa på din dator beror på vilken router du använder, vilken hastighet du har på ditt bredband och vilket nätverkskort som sitter i datorn. De flesta moderna datorer har ett nätverkskort som klarar 1000 Mbit/s (1 Gbit/s), men det finns datorer vars nätverkskort bara klarar 100 Mbit/s. Om begränsningen ligger i nätverkskortet, kommer du inte kunna surfa snabbare än nätverkskortets hastighet, även om du betalar för snabbare. Vilken hårddisk du har i datorn kan också påverka. En del äldre diskar klarar inte av att skriva i höga hastigheter. Att skaffa en SSD-disk kan vara en lösning.

Se till att nätverkskortets drivrutiner är uppdaterade. Det är bra att ha minst 4 GB RAM och en modern processor i datorn. Du surfar snabbare om du har en nätverkskabel mellan datorn och routern, jämfört med att surfa trådlöst.

Systemkrav för hastigheter upp till 500 Mbit/s

• Operativsystem: Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller Mac OS X

• Webbläsare: Firefox, Chrome, Internet Explorer eller Safari (senaste versionen)

• RAM-minne: 4 GB

• Processor: 2,4 Ghz eller bättre

• Nätverkskort: Gigabit Ethernet (Ethernet 1000 Mbps) med senaste drivrutiner samt en CAT5e nätverkskabel

Systemkrav för hastigheter på 100 Mbit/s och 250 Mbit/s

• Operativsystem: Windows 10, Windows 8, Windows 7 eller Mac OS X

• Webbläsare: Firefox, Chrome, Internet Explorer eller Safari (senaste versionen)

• RAM-minne: 2 GB

• Processor: 2,4 Ghz eller bättre

• Nätverkskort: Gigabit Ethernet (Ethernet 1000 Mbps) med senaste drivrutiner samt en CAT5e nätverkskabel